Verwarmings modus

Hoe werkt airconditioning

Traditioneel werkt een airconditioning systeem als een koelkast: warmte wordt getransporteerd van de ene naar de andere plaats. Deze warmteoverdracht tussen twee locaties gebeurt door een koelmiddel dat in de airconditioning zit. Een van de voornaamste eigenschappen van een dergelijk koelmiddel is dat het gemakkelijk verdampt bij zeer lage temperaturen, waardoor warmte wordt opgenomen.

Airconditioning die alleen koelen (Cooling only)
Een airconditioning bestaat uit een binnen- en een buitenunit die onderling zijn verbonden door koperen koelleidingen. De binnenunit (Verdamper) van het airconditioning systeem zorgt voor circulatie van de lucht en neemt warmte op. De buitenunit (Condensor) van de airconditioning geeft deze warmte af aan de buitenlucht. Tijdens dit proces wordt bovendien vocht ontrokken. Dit levert een verkoelend effect op.


Airconditioning die koelen én verwarmen (Heatpump)

Naast de traditionele airconditioning systemen die alleen koelen, zijn er ook airconditioners die koelen óf verwarmen.

Airconditioning met warmtepomp
Vrijwel alle airconditioners die tegenwoordig leverbaar zijn, zijn in een zogenaamde warmtepomp uitvoering die niet alleen kan koelen, maar ook kan verwarmen. De koelcyclus wordt bij verwarmen omgedraaid. Er wordt dan warmte onttrokken aan de buitenlucht die aan de binnenruimte wordt afgegeven. Dit zorgt ervoor dat de airconditioning met warmtepomp van de aircoditioning een zeer hoog rendement (C.O.P.) kan hebben. Soms zelfs van maar liefst 400%. Kortom, uit 1 kW elektriciteit wordt 4kW koeling of warmte geproduceerd.

http://www.xlklima.nl/wp-content/uploads/2010/06/Warmtepomp_2_jpg-for-web-large.jpg

Deze optie maakt het gebruik van een airconditioner rendabel gedurende langere periode van het jaar. Met een warmtepomp airconditioner kan de CV-installatie in het tussenseizoen uitgeschakeld worden of kan in de betreffende ruimte een radiator weggelaten worden. Een ander bijkomend voordeel is dat de warmtepomp airconditioner bij inschakeling direct warmte afgeeft.

Tegenwoordig zijn bijna alle airconditioners voorzien van inverter technologie. De invertertechniek zorgt ervoor dat de airconditioning uiterst snel reageert op elke verandering van het woon- en werkklimaat. De inverter airco’s stemmen de te leveren koel- en/of verwarmingscapaciteit voortdurend af op de gewenste en gemeten binnen-en buitentemperatuur. Hierdoor ontstaat een stabiel, tochtvrij binnenklimaat. De inverter airconditioning zijn uiterst stil en hebben circa 30% lager energieverbruik dan de conventionele “aan-uit” split airconditioners.
http://www.xlklima.nl/wp-content/uploads/2012/01/Inverter-VS-aanuit.jpg

  • XL Klima
  • Minkmaatstraat 112
  • 7514 EG Enschede
  • Tel 053 432 32 61
  • Fax 053 434 03 64
  • info@xlklima.nl

Koel modus